12 Mart 2015 Perşembe

SIFON KAHVE

SİFON KAHVE


SİFON KAHVE

1841 de Fransız Madam Vassiex tarafından geliştirilmiş ve patenti alınmış olan bu ilginç kahve demleme makinası 3. dalga kahve demleme sistemidir.Eğer ki demleme yöntemini tam anlamıyla uygularsanız;içimi hoş,berrak,aroması yönünden güçlü bır kahve lezzetini tadacaksınız demektir.

Hazırlanışı:26 gr.kahve orta incelikte öğütülür ,
Su kaynatılır,
Kağıt filtre üst hazneye yerleştirilir,
375gr.sıcak su sifonun alt haznesine doldurulur,
Gaz ocak açılır,
Alt haznedeki su kaynayınca üst hazneyi tam yerleştirin,
Kaynayan su basınçlar yukarıya çıktığında gaz ocağın ısısını azaltın,
Suyu 90 dereceye düşürmek için bambu kaşık ile karıştırın.
26 gr.öğüttüğünüz kahveyi suyun içine ilave edin ve karıştırın.
30sn.sonra ileri geri karıştırın,
30 sn.sonra dairesel hareketlerle son kez karıştırın,
Ocağı kapatıp kenara alın.
Alt haznenin soğumasıyla ile oluşan ısı farkı vakum etkisi yaratıp üst haznede demlenmiş kahvenin Filtreden geçerek alt haznede toplanmasını bekleyin.
Kahvenin tamamı alt haznede toplandıktan sonra yavaşça üst hazneyi çıkarın.
Kahveniz artık servise hazır,afiyet olsun.


uzmantv.com.tr







SİFON KAHVE MAKİNASI


Bu demleme yöntemi 1960 yıllarında Amerika ve Kanada 'da kullanılıyor ama pek fazla tutulmamıştı.Sifon kahve makinası yapmak için birçok büyük markalar (GENERAL ELECTRİC,SİLEX,SUNBEAM,CORY...)ve diğerleride dahil olmak üzere ,bu süre içinde üretim onları hafifletti.Yalnız Bodum 1970 yıllarından berisürekli sifon kahve makinası yapmaya devam etti.Talep azalınca ticari küçük ev aletleri üreticisi NICRO,en azından cafe ve restoranlar için 1970 'lerde üretimini yapmaya başladı.Fakat yinede çok başarılı olunamamıştı.1990 'ların sonlarına doğru,çok basit fotoğraflar ve videolarla tekrar insanlara reklamı yapılarak konuşulmaya başlandı.
21.yy.ilk yıllarında ilk Fransa ve Almanya'da icat edildi.
Günümüzde hala çok fazla biline bir kahve demleme sistemi olamamıştır ancak gerçek bir kahveseverseniz ve damağınıza hitap etmesini istiyorsanız kesinlikle eve bir tane almalısınız.

























9 Mart 2015 Pazartesi

KAHVE ÇEŞİTLERİ (İÇECEK TARİFLERİ)

       Burada benim bir zamanlar cafe'lere gittiğimde çok sıkıntı çektiğim konuya yer vermek istedim.Elbet benim gibi kahve isimlerine bakıpta (bu nasıl bir kahve?)diye düşünenler vardır .Bunun tek öğrenme şekli,o kahveyi içerek denemekti.Kimisini çok beğenebiliyorsunuz,kimisini zevk almıyorsunuz ama yinede idare eder diyorsunuz,kimisini ise tek bir yudumda çöpe atabiliyorsunuz.Bakalım midenizi ve keyfinizi bu konuda koruyabilecekmiyiz!!?

   1.FİLTRE KAHVE

Filtre kahve,bazen tek bir orjinden ya da bir harman ile elde edilen ,Filtre kahve makinelerinde,French Press yöntemi ile demlenen,kahve demleme yöntemidir.
Özenle seçilmiş ,yüksek kalitedeki çekirdekler,yörelerine özgü aromalarını ön plana çıkarmak için özel olarak kavrulur.Geleneksel ustalık ve titizlikle ,ileri teknoloji kullanılarak öğütülür.Son teknoloji ile paketlenen taze öğütülmüş kahveler,aroma ve tazeliğini  uygun koruma şartları altında en az 2 yıl korur.Genelde ambalajlama şekli,250 gr. veya 500 gr.dır.Zaten daha fazla olanlarıda pek tercih edilmemekte.Çünkü;kahve öğütülmüş olduğu için hava ile daha fazla temas eder ve çok daha çabuk bayatlar.
     Damla demleme yönteminde su bir filtrenin içindeki kahve çekirdeklerinin üzerine dökülür.Orta kalınlıkta çekilmiş çekirdeklerin içinden süzülecek geçen su,kahvenin içindeki yağ asitleri ve aromayı alarak kahve haline gelir.
Genelde sabahları kahvaltıda tüketilmekte,kafein oranı espressodan daha yüksektir.Fakat taze ve kolay içimli bir kahvedir.

FİLTRE KAHVE NASIL YAPILIR?

Filtre kahveyi hazırlarken şunlara dikkat etmeliyiz;
  • SU:Öncelikle kullanacağınız suyun hafif soğuk olmalıdır.Suyun ideal sertlik derecesi ise 2,5-3,5 Fransız sertlik derecesinde olmalıdır.
  • 1-1,5 Lt. ye kadar %6-%7  (60-70 gr.)
  • 1,5-3 lt.  ye kadar  %5,5-%6 (82,5-90 gr.)
  • 3 lt.   üzeri  %5  (150 gr.)       orenlerında su ,kahve ayarı yapılmalıdır.
Bir filtre kahvenin iyi olup olmamasını su,filtre ve kahve sağlar.Çok uzun süre bekletilmemeli ve ısıtılmamalıdır.En geç yarım saatte tüketilmelidir.

French press ile filtre kahve 






2.ESPRESSO

Espresso,İtalya'nın en çok tüketilen ve en ucuz kahvesidir.Espresso ,2-3 yudumda bitirebileceğiniz,tadı oldukça acı bir kahve çeşididir.                                                         
Espresso,kahve öğütücüsünde 15 saniye kadar ince çekilmiş,koyu kavrulmuş ve Espresso makinesinin kahve haznesinde sıkıştırılmış kahveden geçirilen 30 ml.lik 90-93 derece sıcaklıktaki suyun,yaklaşık 25-30 saniye boyunca bardağa damlaması ile hazırlanan İtalya'ya özgü bir kahve türüdür.Espresso makinesinde:su haznesi,su  ısıtıcısı,pompa,kahve haznesi ve sütü köpürtmekte kullanılan buhar vanası ve buhar kolu bulunmaktadır.                                                                    

ESPRESSO KAHVE NASIL YAPILIR ?

Aşağıda verdiğimiz uygulama çoğunlukta kullanılan yarı otomatik espresso makinası için geçerlidir.Bildiğiniz üzere her makinenin kendine has kullanma talimatı vardır.Lütfen makinanızın talimatlarını dikkate alın ,aksi taktirde makinanıza zarar verebilirsiniz.                                                                                        
Su haznesine içme suyu koyulur,makine açılarak iyice ısınması beklenir.Hazne sıcak su ile yıkanarak ısıtılır.Espresso fincanı buhar üfleyicisi ile ısıtılır,Bunun sebebi;kahvenin 90 -96 derece   sıcaklıkta,fincanların ise el yakacak ve odanın sıcaklığında ısısını birkaç dakika koruyabileceği bir ısıda olmalıdır.                                                                                                                                    
Hazne ve espresso fincanı ısıtıldıktan sonra ,7 gr. kahve metal hazneye doldurulup sıkıştırılarak,makinaya takılır.Bu şekilde suyun kahve içerisinde ,fincana dolum aşamasına kadar geçen sürede oluşan yolculuğunun daha uzun sürmesi ve kahvenin aromasını tam olarak alabilmesi sağlanır.Daha sonra makinanın düğmesine basılarak pompa çalıştırılır ve yaklaşık 10 bar basınçlı sıcak su,kahve haznesinden geçerek fincana akmaya başlar.Kahve yeteri kadar ince çekilmediyse su hızlı bir şekilde akar dolayısıyla ne kahvenin tadını ne de rengini alabilir.Eğer ki kahveniz ince çekilmişse su akmaz veya çok yavaş akar,sonuç olarak da filtre haznesinde kalması gereken acı yağların fincana dolmasına sebep olur.Fincana dolum esnasında ,yoğun ve koyu renkli                 kahve ,zamanla rengi açılarak sonunda beyaza yakın renkte köpüklü kahveye dönüşür.Bu işlem yaklaşık 25-30 saniyelik zamanda oluşmalıdır.Espresso fincanlarında 30 ml.lik  kahve,fincanın 3/4 ünden biraz daha azını oluşturur.Bu ölçüye SOLO adı verilir.Normal fincanın iki katı büyüklüğünde bir fincana 2 kez kahve dolumu yapılabilir,bu ölçüye ise  DOPPİO denir.    
Espresso, sade olarak içildiği gibi,birçok kahve çeşidininde ana malzemesi olarak da içilmektedir.Bunlardan bazıları;
  • Americano
  • Cappuccino
  • Latte
  • Mocha  
  • Ristretto (Stretto)
  • Lungo
  • Macchiato
  • Can Panna


                                    



3.AMERİCANO
AMERİCANO

Amerika'lılar Espresso'yu çok sert bulunca Espresso ile sıcak suyu karıştırarak Americano'yu buluyorlar.Americano daha büyük fincanlarda servis edilir.
Americano'nun sertlik derecesini 3 faktör belirler:
  • Espresso miktarı
  • Espresso'daki kahve miktarı
  • Sıcak suyun miktarı.

AMERİCANO KAHVE NASIL YAPILIR?

Genellikle 30 ile 450 ml.arasında sıcak su ile 1 veya 2 fincan Espresso karıştırılır.Sıcak su espressoya döküldüğünden espressonun üzerindeki köpük kaybolur.Cappuccino bardağı büyüklüğünde bir kupada,tek veya double espresso üzerine kupa dolana kadar sıcak su eklenir.



 4.CAPPUCCİNO
CAPPUCCİNO

Cappuccino ismi,bir rivayete göre 16.yy.da açık kahverengi renkte cübbe giyen Capuchin rahiplerine dayanırmış.Başka bir rivayete göre yine Capuchin rahibi olan Marco d'Aviano bu kahveyi icat etmiş.İtalyanlar Cappuccino'yu sabah saatlerinde tercih ederler.
Cappuccino,espresso ve süt ile hazırlanan bir kahve çeşididir.Cappuccino espresso makinaları ile hazırlanır ve maxımum 180 ml.olarak kulplu fincanlarda servis edilir.

 

CAPPUCCİNO KAHVE NASIL YAPILIR?

Cappuccinoyu hazırlamak için öncelikle fincanın 1/3 oranında espresso koyulur,üzerine yine 1/3 oranında buharla ısıtılmış kıvamlı süt ile doldurulur.Geri kalan kısma kalın süt köpüğü eklenir. Sütün buhar ile ısıtılması,yaklaşık 2 katı hacim kazanması sağlanır.Tercihe göre tarçın veya çikolata rendesi ile süslenir.Buradaki en çok dikkatli olunması gereken süt aşamasıdır.Köpüğü yaparkendoğru oranı tutturmak zor olduğundan ,cappuccino en zor yapılan espressolu içecek olarak kabul edilir.



5.LATTE
LATTE

İtalyanca süt anlamına gelip,yine İtalyanların sabah saatlerinde içmeyi tercih ettikleri kahve türüdür.Latte aslında İtalya'da çocuk içeceği olarak kullanılırmış.

LATTE KAHVE NASIL YAPILIR?

Latte genellikle ince ve uzun bardaklarda servis edilir.Tek veya double espresso,buharla ısıtılmış kıvamlı süt koyulmuş bardağa eklenir.Üzerine az miktarda süt köpüğü ve tatlı krema koyulur.

6.MOCHA

Bicerin'den esinlenerek yapılan bir Amerikan buluşu olan Mocha,İtalya ve Fransa'da kullanılmıyor.Bu kahvenin adı ,zamanında çok ünlü bir kahve ticareti limanı olan Yemen'in Mocha kentinden gelmektedir.Mocha ,aslında bir tür latte'dir.

MOCHA KAHVE NASIL YAPILIR?

 Mocha tek veya double espresso ,buharla ısıtılmış süt ve çikolata ile hazırlanıyor.Mocha'daki çikolata  ya tatlı kakao tozu yada çikolata şurubu ile yapılıyor.Üst kısmında köpük katmanı olur.Bu köpük katmanının üstüne ise genellikle tarçın ya da kakao tozu dökülüyor.

MOCHA ÇEŞITLERI 

  1. Caffe Mocha
  2. İced caffe Mocha
  3. İced peppermint Mocha
  4. İced white chocolate peppermint Mocha
  5. İced skinny Mocha
  6. İced white chocolate Mocha
  7. Peppermint Mocha
  8. Peppermint white chocolate Mocha
  9. Skinny Mocha
  10. White chocolate Mocha
  11. Dark cherry Mocha....




7.RİSTRETTO (STRETTO)
RİSTRETTO

Ristretto  İtalyanca sıkı ,yoğun ,dar ,koyu  demektir. Standart 1 fincan espresso'nun  yaklaşık yarısı hacmindeki koyu espresso kahvenin çeşididir. Günümüzde otomatik espresso makinaları ile hazırlanan ristrettolarda , el pressinin sunduğu imkan olmadığı için daha az su kullanılır.Yine modern espresso hazırlama yöntemi ile Ristretto hazırlamak için , kahve çekirdekleri standart espresso  miktarında fakat normalden daha ince olarak çekilir.Fakat bu yöntem kalitesiz kahve çekirdekleri ile uygulanırsa pütürlü bir kahve yapmış olabilirsiniz.
Ristretto ,çok ince çekilmiş kahveden 25-30 sn. boyunca maksimum 3 ile 4,5 cl. sıcak suyun süzülmesiyle elde edilen ,kahve tadı en yoğun kahveyi hazırlamış olursunuz.Bu arada hazırlama aşamasında taze kahvenin en en yoğun aromalarını alır,diğer kahvelere oranla daha sert, daha yoğun bir kahvedir.

RİSTRETTO KAHVE NASIL YAPILIR?

Manuel veya otomatik espresso makinaları nda,standart bir doppio 14-18 gr. kahve +60-70 ml. su ile hazırlanırken ,çift shot ristretto için,14-18 gr.kahve +30 ml. su kullanılmaktadır.Yani bir espresso fincanına double ristretto yapabilirsiniz.
 Kahve çekirdeğinin tek başına 1000'e yakın aroma bileşeni olduğunu söylemiştim.Klasik bir ristretto' nun  yapısı ve lezzeti,espressoya göre farklılıklar gösterir:
  1. En yoğun konsantrasyona sahip ilk özütleme aşamasında elde edilen renk  bitter çikolata renginde iken,aşamalardan geçtikçe rengi açılır ve koyu ten rengine doğru döner.
  2. Çekirdekteki 1000 'e yakın aroma sıcak suda farklı oranda çözüldüğü için,Ristretto hızlı özütleme sistemi ile,espressodan daha farklı aromalara sahiptir.
  3. Ristretto'da espressoya kıyasla daha az bileşen aroma olarak yapıya katılır.
Klasik Ristretto ,ufak kahve fincanlarında servis edilirken süt ile karıştırılmadan koyu, yoğun, biraz daha acı tadıyla kahveseverlerin yıldızı olmuştur.

8.LUNGO
LUNGO

Espressonun daha uzun extract edilmesiyle oluşan yoğun ve miktarı fazla olan bir espresso türevidir.Lungo'nun kelime anlamı İtalyan'ca uzun demek.Ristretto veya espressoya göre daha hafif ama daha acıdır.Kahvenin üstünden geçen su ,öğütülmüş kahvede  çözünmeden arta kalan bir miktar bileşeni daha ayrıştırır ki bu da daha sulu ve daha acı bir kahve hazırlamanıza sebep olur.

LUNGO KAHVE NASIL YAPILIR?

Fincanın tamamı doldurularak yapılan Espresso'dur.
  • normal Espresso __________18-30sn.____25-30 ml.
  • Lungo                 __________ 60 sn.   ____ 50-60 ml.  içecek olarak tanımlanır.
Lungo'da tüm su demlenirken,hacim olarak Americano'dan  daha büyüktür.

Su  , kahve oranı olarak:
1:1 Ristretto
1:2 Espresso
1:3 Lungo 'yu tarif eder.

9.MACCHİATO
MACCHİATO


İtalyan'ca lekeli anlamına gelir,dolayısıyla kahvenin üzerine eklenen az miktardaki süt deseni ,lekeli denmesine sebep olmuştur.Yine espresso ile hazırlanan bir kahve çeşididir.

Macchiato 'nunda çeşitli aroma ve soslarla zenginleştirilmiş çeşitleri vardır.

Ufak bir tavsiye:Çok özel kıvamıyla hazırlanmış Macchiato'nuzu yudumlarken yanında cevizli havuçlu taze kek yiyebilirsiniz.


MACCHİATO NASIL YAPILIR?

Macchiato sıcak ya da soğuk süt ile de hazırlanabilir.Sıcak süt ile hazırlıyorsanız Macchiato caldo,soğuk sütle hazırlıyorsanız Macchiato freddo denir.Bazı barıştalar 1:1 oranında buharla ısıtılmış,köpürtülmüş süt ile hazırlar.

10.CAN PANNA
CAN PANNA

İtalyan'ca kremalı Espresso anlamına gelmektedir.

CAN PANNA NASIL YAPILIR?

Normal espressonuzu hazırladıktan sonra üzerine kremayı çırparak ilave ediyorsunuz.(Direkt krema üzerine sıkılırsa Caffe  Creme olur,bu yüzden önce çırpıp sonra kahveye eklemelisiniz.

Yanına Tiramisu 'yu tavsiye ederim.


11.CAFE ESMERALDA
CAFE ESMERALDA

1 KİŞİLİK

Malzemeler

  • 150 ml. sıcak kahve
  • 2 yemek kaşığı çırpılmış krema
  • 2,5 çay kaşığı pudra şekeri
  • 20 ml. kahve likörü
  • 10 ml. konyak,
  • 1 çay kaşığı çikolata şurubu
  • 1/2 çay kaşığı tarçın
  • üzerini süslemek için çikolata rendesi

Hazırlanışı

Bir fincanda likör,konyak,çikolata şurubu ve tarçını karıştırın.Üzerini kahve ile tamamlayın.Ayrı bir yerde krema ve pudra şekerini yavaşça karıştırıp ,kaşık yardımıyla kahvenin üzerine koyarak çikolata rendesiyle süsleyin.

12.IRİSH CAFFEE
IRİSH CAFFEE

Bu kahve,uçaklarda Kuzey Denizini geçen yolcular için hazırlanmış özel bir sunumdur.

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı az çırpılmış krema
  • 3 küp şeker
  • 1 fincan sert ve sıcak kahve
  • 3 yemek kaşığı İrlanda viskisi

Hazırlanışı

Sıcak su ile ısıtılmış fincana şeker ve viskiyi koyup,sıcak kahveyi ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz.Kremayı üstüne yavaş yavaş akıtıyoruz fakat karıştırmıyoruz.

13.LATTE MACCHİATO BAİLEYS
LATTE MACCHİATO BAİLEYS

Buz gibi havalarda dahi üşüyemiyeceğiniz harika bir lezzet.

Malzemeler

  • Espresso
  • 1 cl.yoğunlaştırılmış süt
  • 1 cl Baileys
  • köpürtülmüş süt

Hazırlanışı

Baileys ve yoğunlaştırılmış sütü shot bardağında karıştırın.Karışımı latte bardağına koyup,bardağın en az 2/3 ünü köpürtülmüş süt ile doldurun.Espressoyuda doğrudan bardağa koyun.

14.CAFFE VELUTTO
CAFFEE VELUTTO

Malzemeler

  • 2 kaşık vanilyalı dondurma
  • 1 kahve fincanı kırık buz
  • 1 tatlı kaşığı rendelenmiş çikolata
  • 1 vanilya çubuğu
  • 60 ml.espresso

Hazırlanışı

Vanilya çubuğunu uzunlamasına 2'ye kesin,tohumlarını kahve fincanının içine sıyırın. ve espressoyu ekleyin.Çırpıcınıza fincandaki karışım,dondurma ,buz ve çikolatayıda koyup iyice karışmasını sağlayın.Fincana koyup servis yapabilirsiniz.

15.FRAPPİNO
FRAPPİNO

Malzemeler

  • 1 espresso
  • 1 dl.soğuk süt

3 Mart 2015 Salı

Hangi kahve,hangi ülkede yetiştiriliyor?


Bolivya

Yetiştirilen kahve çeşidi Arabica'dır.Tropikal yağmur ormanlarına sahip olmasından dolayı kahve üretimi için idealdir.La Paz bölgesinin Yungas alanında ,Cochabamba,Santa Cruz ve Tarija kahve üretiminin yapıldığı önemli bölgelerdir.Burada yetişen kahvenin aroması oldukça kalitelidir.


Brezilya

Bourbon Santos:Santos Brezilya'nın en kaliteli kahvelerindendir.Üretimi genellikle Sâo Paulo'da ve Minas Gerais de yapılmaktadır.Tadı daha asitli ve tatlımsıdır.

Rio:Kuru olarak işlenen kahve türüdür.Kurutma işleminde ölen mikro canlılar nedeniyle iyodumsu bir tadı olur.Genelde Ortadoğu damağına hitap eder.


Kolombiya

Bogota:Bogota civarında yetişir.Kahve çekirdeği türüdür.

Bukaramanga: Bukaramanga kasabasında yetiştirilir.Zengin ve yumuşak tadı olan kahvenin asit seviyesi düşüktür.



Exelso:1. ve 2. en iyi kaliteli kahvelerin birleşmesidir.

Cucuta :Ülkenin kuzey bölgesinde yetiştirilmektedir .

Narino:Güneyde Narino'da yetiştirilir.Asit ve aroma açısından diğerlerine kıyasla daha güçlüdür.

Extra:Ülkede yetiştirilen 2.en iyi kahvedir.

Supremo:Kolombiya 'nın en kaliteli kahvesidir.



Kosta Rika

Tarrazu:Kosta Rika'nın en kaliteli kahvelerindendir.

La Minita:Çok özel üretilen bir kahvedir.

Heredia:Ülkenin kaliteli kahvelerinden bir diğeri.

Alajuele:Yine ülkede yetişen en kaliteli kahve çeşididir.


Dominik Cumhuriyeti

Cibao:Asit seviyesi düşük olan kaliteli bir kahvedir.

Barahona:Ülkenin güneyinde Barahona'da yetiştirilir,oldukça kalitelidir.

Ocoa:Çok özel,prestijli bir kahvedir.


Guatemala 

Antigua:Oldukça zengin bir aromaya sahiptir.Yüksek bölgelerde yetiştirilir.Bu kahvenin dengeli ve tatlı bir tadı vardır.

Cobân:Ülkenin Güney bölgesinde yetiştirilen kahvedir.

Huehuetenango:Ülkenin kuzeybatı bölgesinde yetiştirilen kahvesidir.





YÖRESEL KAHVELER



_  AA      :Kenya'da hasatlar toplanıp büyüklük küçüklüğüne göre ayıklanır.Kahve çekirdeklerinin en büyük boyutuna AA adı verilmiştir.



_  ETHİOPİAN YİRGACHEEF ;Çok buruk bir tadı olup şarabımsı bir ethopya kahvesidir.



- TARRAZU :Kosta rika dünyanın en özel,prestijli ve dengeli kahvelerini üretmektedir.Fındıksı,çikolatamsı tatlar içeren ve finca denilen çiftliklerde yetiştirilip işlenen bu kahve Tarrazu ismiyle anılmaktadır.

_ ETHİOPİA SİDAMO :Çok yoğun egzotik meyveler ve trunç lezzetler içeren bir Ethopya kahvesidir.

_ANTİGUA  :Guatemala'nın Antigua ovasında yetişen çikolatamsı ve baharatlı tatlarıyla öne çıkan kaliteli kahvedir.

_SANTOS : Brezilya'da limanın adıdır,

_EXCELSO: Kolombiya'da Supremo'ya göre daha küçük boyutlardaki kahve çekirdekleridir.Şekerli tada sahiptir.Filtre kahve harmanlarında sıkça kullanılmaltadır.


_RİO MİNAS:  Türkiye ve balkanlarda Türk kahvesi için sıkça kullanılan ekonomik brezilya kahvesidir.


_SUPREMO: Kolombiya'da en kaliteli kahve kategorisine verilen addır.



_SUMATRAN : Düşük asit dengesine sahip Endonezya kahvesidir.İsli kokusuv ve topraksı tatlarıyla meşhurdur.