KAHVENİN TARİHİ

  Tarihi

                                                            


Kahve'nin anavatanı olan Etiyopya 'nınızı yaylalarında yerli halk bu bitkinin tanelerini un haline getirip ekmek yapıyordu.Meyvelerini kaynatıp suyunu içerek ,tıbbi amaçlı kullanıldı.Dolayısıyla "SiHİRLİ MEYVE" olarak adlandırıldı.Ünü hızla Arap Yarımadasına yayıldı.
14.yy.ise yeni bir keşif ile kahve çekirdeklerini ateşte kavurup,erdikten sonra kaynatılarak içime sunuldu.Kahve ilk olarak Yemen'deişlenip içilmeye başlandı.1470 Aden'de,1510'da Kahire'de,1511'de Mekke'de görülmüş.
1517'de Yemen Valisi Özdemir Paşa,Yemen'de içtiği ve çok sevdiği kahve'yi İstanbul'a getirmiştir.Itibarlı bir içecek olup,saray mutfağında yerini aldı ve saray görevleri arasına "KAHVECİBAŞI"adında rütbe eklendi.Kahvecibaşı ,sadık ve sır tatmasını bilenler arasından seçilirdi.daha sonra İstanbul 'da evlere ,konaklara dağıldı,çiğ kahve tavalarda kavrulup ,dibeklerde dövülüp,cezvelerde pişirilirdi.
1544'de İstanbul Tahtakale'de iki Suriye'li Arap ilk kahvehaneyi açmışlardır.İstanbul'a gelen Venedik'li tacirler kahveyi çok severek,Venedik'e taşıdılar.Böylece 1615'te Avrupalılar ilk kez kahve ile tanışmış oldular.1645'te ise İtalya 'da ilk kahvehanesinde yerini aldı.Hızla yayılan kahve 1643'te Paris,1651'de ise Londra'ya ulaştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder