TÜRK KAHVESİ

Türk Kahvesi Pişirme Teknikleri

CEZVEDE

                                                 
                                                                                                               



iki kişilik şekersiz Türk kahvesi:

   Uygun boy cezveye (mümkünse bakır daha iyi olur) 2 kahve fincanı kadar ılık veye soğuk (kireçsiz) su koyulur.Her bir fincan için yaklaşık 2 çay kaşığı (5gr)Türk kahvesi ilave edilir.Karıştılır ve ocağın üstüne koyulur.Köpürmeye  başladığı zaman hemen ocaktan alıp kaşıklar 1-2 defa çevirin.Daha çok köpürdüğünü göreceksiniz.Fincanlara köpüğü paylaştırın,tekrar ocağa koyup bir taşım kaynayın ve fincanları doldurun.

Şeker ayarı:

1 kişilik kahve için; Az şekerli istiyorsanız 1 çay kaşığı şeker,
                                Orta şekerli istiyorsanız 2 çay kaşığı şeker,
                                Çok şekerli istiyorsanız 3 çay kaşığı şeker koyuyoruz.
 Bu kadar basit.Eşsiz lezzeti aldıktan sonra kendinizi çok daha sakin hissedebilirsiniz.Kendine özgü nefis kokusu ve özel köpüğüyle kendinizi şımartın. www.turkkahve.com.tr  .Türk kahvesini ikram ederken yanına su koymayı unutmayın,âdettir.


İpucu:

  1. Suyunuz soğuk olmalı,
  2. Kahveniz kesinlikle yeni kavrulmuş olmalı,
  3. Suyunuz klorsuz olması lazım,
  4. Cezve bakır olursa daha iyi olur ama şart değil,
  5. Kahve fincanınız ,ağzı ince ve dar,altı geniş olursa köpüğü korumuş olursunuz,
Kahvenizi kısık ateşte pişirmelisiniz.
  Şimdiden afiyet olsun.


KUMDA

Her bir kahve için 1 fincan soğuk su bakır cezveye konulur.Her bir fincan için taze,özel çekilmiş ve kavrulmuş kahve konur.Cezveler içi sıcak kum dolu ocakta ağır ağır pişirilir.Cezve sık sık yeri değiştirilerek kumun içine iyice gömülür.Bir süre sonra kabaran köpük kahve fincanlarına paylaştırılır.Cezvede kalan kalan kahve bir taşım daha kaynatılıp fincanlar doldurulup hemen servis yapılır.



FİNCANDA

 





Yine ölçü olarak diğerleriyle aynı oranda ,bir fincan alıyoruz.içine bir çay kaşığı dolusu türk kahvesi ,şekeri nasıl nekadar istiyorsanız koyup karıştırıyoruz.Üzerine suyu dolduruyoruz ve yine karıştırıyoruz.Son olarak ocağın en küçük gözünde kısık ateşte pişiriyoruz.Başından ayrılmamanızı tavsiye ederim.Çünkü çok kısa bir zamanda pişiyor,taşmasına ve dolayısıyla köpüğünün gitmesine ve kahvenin acı olmasına sebep olabilirsiniz.






      Türk kahvesinin zararları




Türk kahvesi aşırı tüketildiğinde;
  1. kalbin ritmini olumsuz etkilediği,
  2. tansiyonu hızla yükselttiği,
  3. ülseri olan kişilerde artırdığı,
  4. vücutta sıvı kaybına sebep olduğu,
  5. migrene neden olduğu,
  6. kalsiyumun idrar ile vücuttan atılmasına(dolayısıyla kemik erimesi riskini artırması),
  7. doğurganlığı olumsuz etkilediği,
        birçok üniversitelerde yapılan araştırmalar sonucunda ispatlanmış.Dolayısıyla hepimiz fazla abartmadan ,kendi vücumuzu tanıyarak,zarar vermeyecek şekilde bu keyfi yaşamamız gerektiğini söylemeden edemiyeceğim.







  Türk Kahvesinin Faydaları


      Günde 2 fincan türk kahvesi içen bir insanın;
  1. kolon kanseri riskini,
  2. kalın bağırsak kanserini yüzde 25 oranında,
  3. safra kesesinde taş riskini yüzde 45 oranında azalttığı,
  4. içindeki kafeinin,sinir sistemini uyardığı,
  5. zihinsel aktiviteyi güçlendirdiği,                                            
  6. uyuşukluğu giderdiği,
  7. enerji verdiği,
  8. uyanık kalmayı sağladığı,
  9. düşünme potansiyelini artırdığı,
  10. araştırmalara göre içenlerin içmeyenlere oranla daha az diş çürüğü olduğu,
  11. metabolizmanın yağ yakmasına yardımcı olduğu,
  12. alkolizm tedavisinde ve depresyona iyi geldiği,
  13. sindirimi kolaylaştırdığı,
  14. şekersiz içildiğinde mide ekşimelerini engellediği,
  15. hayali genişlettiği,
  16. hafızayı güçlendirdiği,
  17. teskin edici ve dinlendiriciliği,
  18. kolestrolü düşürdüğü,
  19. ağrı kesicilerin etkisini yüzde 40 artırdığı,
  20. göğüs kanseri riskini azalttığı,
  21. siroz hastalığı riskini yüzde 50 ye düşürdüğü,
  22. astım tehlikesini azalttığı,
  23. yüksek tansiyonu önlediği,
  24. kalp rahatsızlıklarını azalttığı,
  25. girişkenliği artırdığı,
  26. tip 2 diyabeti ve Parkinson hastalığından koruduğu araştırmalar sonucu ispatlanmış.Artık bizede günde 2 fincan taze kavrulmuş,bol köpüklü,yanında da lokumlu türk kahvesini içmek düşer...
BOL KÖPÜKLÜ TÜRK KAHVESİ




                       

           TÜRK KAHVESİ

                                                          
    TÜRK KAHVESİ

         Evet,gelelim günümüzün vazgeçilmez tadı olan Türk kahvesinden bahsetmeye.Ben yeni başlayan güzel günde,kahvaltının hemen akabinde olmazsa olmaz Türk kahvesinin eksikliğini hissederim.Çevremdeki çoğu insanında aynı şeyi yaşadığından eminim.Gerçi bunun saati,açlığı,tokluğu yok.Her an o güzelim mis kokusuna bayılıyorum.Özellikle yanınızdada hoşsohbet birileri varsa,ooooh değmeyin keyfimize!
     
          Türk kahvesi,bizzat Türkler tarafından keşfedildiğini biliyor muydunuz?Hem hazırlama,hem pişirme hem de sunma metodu Türklere ait.1517 de Yemen Valisi Özdemir Paşa kahveyi İstanbul'a getirdikten sonra ,Türkler yepyeni bir hazırlama metodu buluyor.Kahveyi kavuruyor,öğütüyor ve cezve veya güğümde pişirerek eşsiz tadı buluyorlar ve adını da Türk kahvesi koyuyorlar.
         Kahve tutkunları tarafından,kaynatılarak içilebilen tek kahve olarak kabul edilir.Dünyanın en eski kahve pişirme yöntemidir.
    KUMDA TÜRK KAHVESİ

     Kahveyi tüm dünyaya yayılmasını sağlayan ise,Kanuni Sultan Süleyman'dır.
    Türk kahvesinin yaşamımızda 2 özelliği ile çok  rağbet görmektedir.
    1. Evlilik alanında: Türk kahvesinin kız isteme olayında kilit bir yeri vardır.Damat tarafı (ailesi),kız tarafın evine giderken almış oldukları çikolata,gelin adayı tarafından davetlilere ikram eder ve hemen Türk kahvesi hazırlanır.Bu özel gecede kahvenin bol köpüklü olması şarttır.Damat için ise;özel bir kahve yapmak isteyenler,bir kaşık şeker yerine bir kaşık tuz koyabilirsiniz.
    2. Falcılık alanında:Kahve falcılığı pek çok kişinin ekmek kapısı olmuştur.Bazı kişiler için ise hobi olarak bakılmakta.Kahve içildikten sonra kalan telvesiyle fincan ters çeviriliyor ve fincanın soğuması bekleniyor.Daha sonra fincan açılarak içerisindeki kahve telvelerinin akmasıyla oluşan şekiller ,bakan kişinin yorumuyla kahve falına bakılıyor.Bizde fala inanmayın,falsız kalmayın diyoruz.



    Yöresel Türk kahvesi çeşitleri,sunumu ve içimi


    Süvari Kahvesi ( tarz-ı hususi,Tarsusi)
    süvari kahvesi

    Genellikle sade olarak hazırlanan ,az köpüklü ,klasik ince belli Türk çay bardağında sunulan kahvedir.

    Devebatmaz Kahve:Bol köpüklü şekerli kahvedir.

    Okkalı Kahve
    Kahvesi daha bol ,kenarlara doğru geniş olan büyük fincanlarda sunulan kahvedir.

    Cilveli Kahve
    cilveli kahve
    Manisa'da gelinlik kızların,eve görücü olarak gelen misafirlere hazırladığı,fincana konulan bol köpüklü Türk kahvesi üzerine dökülen ,çifte kavrulmuş,öğütülmüş badem ile baharat karışımından oluşmuştur.Kahvenin yanına koydukları kaşıklar önce bademler yenir,sonra kahve içilir.

    Mırra
    Güneydoğu Anadolu'da ün yapmış olan bu kahve,çok acı ve koyudur ,oldukça fazla süre kaynatılarak elde edilen şekersiz
    mırra
    kakuleli kahvedir.Küçük ve kulpsuz fincanlarda sadece fincanın yarısı kadar konularak servis edilir.

    Yandan çarkı Kahve
    Sade hazırlanmış kahvenin yanında kesme şeker,küçük lokum veya çikolata ile yapılan sunumdur.

    Çörekotu Kahvesi
    Antalya bölgesinde yaygın olan,kavrulup değirmende öğütülüp ,un haline getirilen çörekotu  ve nohut karışımından yapılan bir çeşit kahvedir.Yanında bir bardak süt ile sunulur.

    Menengiç Kahvesi
    menengiç kahvesi
    Kilis,Gaziantep,Elazığ gibi birçok yörede içilen bu kahve,menengiç ağacı meyvesinden yapılır.Menengiç geniş tavada kavrulup,havanda dövülür.Büyük çay fincanı süt,2tatlı kaşığı menengiç kahvesi,isteğe bağlı 1/2 veya 1 kesme şeker cezvede kaynatılır.ocakta iken sürekli karıştırın .Fincanda leblebi ile sunabilirsiniz.
    Söylemeden geçemeyeceğim, Menengiç,antiseptik olduğu gibi,öksürük,astım,bronşit,nefes darlığı gibi birçok rahatsızlıklarada iyi geldiği söylenir.

    Bunların dışında farklı lezzet arayanlara

    SÜTLÜ.  = Türk kahvesinde yumuşak bir içim isteyenler,kahvelerini hazırlarken 1tatlı kaşığı kadar su yerine süt koyabilirsiniz.

    ÇİKOLATALI = Yine standart Türk kahvesini pişirirken ,şeker yerine bir parça bitter çikolata koyduğunuzda farklı lezzeti yakalamış olursunuz.

    DAMLA SAKIZLI = Bir kişilik kahve için,1 mercimek tanesi kadar damla sakızı dövülüp toz haline getirilir,cezveye 1fincan su ve damla sakızı koyulur,eriyene kadar karıştırılır,kahve ve şekeri eklenir,köpüklendiğinde fincana konur.

    VANİLYALI = Iki kişilik için;2 fincan su,2küp şeker,1paket vanilya,4 çay kaşığı Türk kahvesi.Herzaman ki gibi kahvenizi pişirin.

    KAKULELI KAHVE = Özellikle Suriye'de yaygın bir kahve türüdür.5-6 adet kakule tanesini ezin,tavada kavurup havanda dövün.3su bardağı suyu,1tatlı kaşığı kahveyi,kakuleyi ve 1/2 çay kaşığı safranı cezveye koyup,kısık ateşte 3 dakika ısıtın.Altını kapatıp 10-15 dakika bekletin.Sonra altını tekrar yakıp 1 çay kaşığı gülsuyu ilave edin,çok fazla kaynatmadan kahve bardaklarında servis yapın.

    Tüm bu kahve çeşitlerini evde hazırlamak yerine hazır  paketini tercih ediyorsanız , www.turkkahve.com.tr tavsiye ederim.




    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder