5 Mart 2018 Pazartesi

DEKORASYONDA KAHVE

                                              KAHVERENGİ

                                         
       

Kahve renk olarak hiç kuşkusuz dekorasyonda çokça kullanılan bir renktir. Bunun sebebi özellikle psikolojik yarattığı etkidir. Dekorasyonda kullanım alanlarına girmeden önce psikolojik etkilerinden bahsetmek istiyorum.

Kahverengi ,toprağın,ağaç kökü ve dallarının,ahşabın....doğal rengidir. Sadelik ,dostluk, ciddiyet, metanet ve dayanıklılık sembolüdür .Sosyal denge simgesi olup toplumda rahatlığı sağlar. Aslında çok göze batmayan bir renk olsa da zihin üzerinde oldukça etkilidir.

Kıyafetlerde kullanıldığında ,karşı kişiye rahatlık ve samimiyet mesajı verir. Genellikle cafe'lerde ve tv  programcılarının bu kadar çok kullandığını tahmin etmişsinizdir .Cafe'lerde ve restoranlarda bu kadar çok kullanılmasının bir diğer sebebi ise ; insanın hareketlerini hızlandırdığı için,gelen müşteriler hemen yemeğini yiyip kalksınlar diye :))


Ama şunu da belirtmeden geçemeyeceğim , sakın ola ki önemli bir iş görüşmesine veya toplantıya giderken kahverengi kıyafetlerinizi tercih etmemelisiniz. Her ne kadar bu rengi seven kişilerin sinirlerini rahatlatsa da  kahverengi insan psikolojisi üzerinde ,bulunduğu ortamdan ya da kişilerden uzaklaşma hissi doğurur.

                             DEKORDA KAHVE RENK


Renkler kullanıldıkları yere göre ,ruhsal, estetik olarak anlamsal önem taşırlar. Her rengin kendine has bir enerjisi vardır. Hatta uzun yıllar araştırmacıların kanıtladığı şekilde ,insan sağlığının üzerinde olumlu ,olumsuz, birçok etkiye sahiptir.


                    



Kahverengi yukarıda da bahsettiğim gibi nötr bir renktir .İç mekanlarda kullanıldığında konforlu ve doğal hissi yaratır. Kahverengi 3 renk yani kırmızı mavi ve sarı ana renklerin  karışımıdır. Mavi ve sarı odaklanmayı, kırmızı ise enerjik havayı yansıtır.Koyu kahveler toprağın rengi oluşundan dolayı doğallık ve güvenirliliği çağrıştırır. Tatlı tonları ise sıcak ve konfor hissi verir.
Tüm renklerde olduğu gibi çok aşırı,fazla kullanımı sıkıcı,itici etki yaratabilir.Bu yüzden özellikle salon,antre , oturma odalarında
ve çalışma odalarında krem,bej tonlarıyla beraber orantılı şekilde kullanmanızı tavsiye ederim.

KAHVE RENGİYLE UYUMLU RENKLER

Aslında kahverengiye tüm renkler uyumlu fakat kullanılacak olan rengin tonu çok önemli.Ama asıl sıcak renklerden turuncu ,kırmızı, mercan rengi, kiremit rengi, hardal rengi ile tencere kapak misali çok uyumludurlar. Soğuk renklerden ise yeşil ve yeşilin tüm tonları ,turkuaz, mavi ve mavinin tonları
kahverengi ile oldukça uyumludur. Bej, krem  ve beyaz rengide bu seçtiğiniz sıcak veya soğuk renklerin arasına serpiştirirseniz daha etkili bir atmosfer yakalarsınız.


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder